top of page
Kerk Onstwedde

Over Bureau Mennersingh

Over Bureau Mennersingh

Bureau Mennersingh

Bureau Mennersingh

Bureau Mennersingh is in 2024 opgericht door R.M.A. (Ruut) Wegman en houdt zich bezig met familieonderzoek (genealogie), bewonings-geschiedenis en landschapsgeschiedenis van Westerwolde. Loopt u vast met uw eigen familie in Westerwolde of wilt u weten waar uw voorouders woonden in Westerwolde dan kan ik u daarbij wellicht verder helpen.

 

Waarom Westerwolde?

Mijn vader werd in 1963 door zijn toenmalige buurman gevraagd om een keer mee te gaan naar het Rijksarchief aan de Sint Jansstraat in Groningen. De grootvader van mijn vader Koert Wegman kwam uit Blijham. Na een ochtend in het archief te hebben gezocht, was genealogie de grote hobby van mijn vader tot zijn dood in 2007.

De eerste Wegman die vanuit Dersum in het Emsland naar Nederland trok was Berent Pieters Wegman die in 1717 te Bourtange trouwde met Stijntje Jans Kraai uit Vlagtwedde. Zij vestigden zich in Sellingen waar Berent in 1742 een huis kocht om er een smederij in te vestigen.

Om te achterhalen waar deze smederij stond, moest mijn vader in de rechterlijke archieven alle verkopen van huizen in Sellingen opzoeken omdat er in die tijd nog geen kadaster was. Dit heeft geleid tot het eerste boek van de serie Westerwolders en hun Woningbezit van 1568 tot 1829, Het kerspel Sellingen.

Ruut Wegman
bottom of page